Vogels kijken in Zuid-Holland en Zeeland
29 oktober 2021

Volop zon op Schouwen- en Duiveland

Het weer was afgelopen weekend regenachtig en ik was alleen (gisteren) op zondag 28 november een uurtje eruit geweest. Ook voor vandaag zijn de voorspellingen aanvankelijk niet best, maar vanochtend zag ik dat Zeeland de dans zou kunnen ontspringen. Ik besloot op pad te gaan en dat was uiteindelijk een goed idee. Niet alleen is het weer in Zeeland afgezien van de vrij harde wind best aardig en vooral zonnig. Thuis in Ridderkerk wordt het een grauwe druilerige dag hoor ik later van Gina.


Flamingo's bij Battenoord

Flamingo's

Op weg met statief, telescoop, verrekijker en fototoestel met telelens en voorzien van een gevulde thermosfles met koffie en met gebakken ei belegde boterhammen ga ik om 10.00 uur op weg. De eerste stop is net voorbij Battenoord , een klein gehucht met een plezierhaven ten oosten van Herkingen. Het is de plek waar in de winter al jarenlang een grote groep flamingo's overwintert. Vanuit het haventje zie ik ze staan in de verte en ik besluit richting Herkingen te rijden. Ik parkeer mijn auto bij de middelste van de drie grote windmolens, maar als ik mijn hoofd boven de dijk uitsteekt zie ik niet één flamingo meer. Ik speur de horizon af en kijk of ze misschien net als vorig jaar op de wieken zijn gegaan voor een zeearend, maar ik bespeur niets. Dan realiseer ik me dat ik precies in de felle zon kijk en door de schittering een deel van het water niet zie. Als ik iets naar het oosten loop zie ik de flamingo's ineens voor me opdoemen. Nog steeds iets te ver weg voor de door mij gewenste plaat, maar ze zijn er in ieder geval.

Torenvalk - Falco tinnunculus

Als ik de flamingo's laat voor wat ze zijn en de polder uitrijd zie ik een torenvalk biddend boven de berm staan. Als ik stop om een foto te maken, verlaat hij zijn plekje en gaat in een boom zitten. Daar heb ik hem nog liever en het lukt me om een plaatje van het beest te maken.

Wulp

Even verderop zitten een groot aantal wulpen op een akker. Ze zitten jammer genoeg wat ver weg voor een goed plaatje.


Op zoek naar een IJsduiker

Ik ga op zoek naar een IJsduiker die gemeld is bij de Grevelingendam vanaf de strandweg, maar eerst kijk ik wat er in de waterbakken ten zuidoosten van deze plek zit.

Kievit

Watersnip

Ik zie veel kieviten staan in een plasje. Ieder op zijn eigen steen lijkt het wel. Er zitten ook twee watersnippen, maar die staan er verborgen op.

Middelste zaagbekken

IJsduiker

Als ik de auto parkeer zie ik nog wat vogelaars staan. Met de verrekijker zie ik de IJsduiker al rondzwemmen. Hij laat zich goed zien en ik neem uitgebreid de tijd met het fototoestel op het statief. Een paartje middelste zaagbekken komt ook nog even voor de lens. Het is niet mijn eerste IJsduiker, maar deze is toch wel redelijk dichtbij en het is voor het eerst dat ik er foto's van kan maken.

Grote ZilverreigerBrandganzen

Ik rijd vanaf Bruinisse naar Nieuwerkerk en sla linksaf. Naar het zuiden rijdend over de middenweg sla ik aan het einde linksaf de Rampertseweg op. Links van mij zitten veel brandganzen in het veld en wat verderop vliegt een Grote Zilverreiger.

Kleinde zwanen

In het veld ten zuiden van de weg zit een groep kleine zwanen. Die zie ik niet elke winter, dus dit is leuk.

Klein Beijerepolder

Smienten, slobeenden en pijlstaarten

In de Klein Beijerepolder bij weegbrug Viane (zie bovenste foto) bij Ouwerkerk zitten veel vogels, o.a. pijlstaarten, smienten en slobeenden.

Brandganzen

Grauwe ganzen

Brand- en grauwe ganzen vliegen massaal op en vliegen over. De reden is mij niet bekend.

Langs de Flauwers inlaag

Zilvermeeuw

Prunjepolder

Ik rijd nog even langs de Prunjepolder en de Flauwers- en Wevers inlaag voordat ik naar de Brouwersdam rijd. Een zilvermeeuw is aan het foerageren in de berm.

meeuw

meeuw

Bij de Brouwersdam aangekomen fotografeer ik wat vliegende meeuwen, waarvan ik vermoed dat het 1e kalenderjaar zilvermeeuwen zijn. Later maar eens beter bekijken.

paarse strandloper

scholekster

drieteenstrandloper

Onderaan de dam bij de sluizen foerageren paarse strandloper, drieteenstrandloper en scholekster.

Brilduiker

Zeekoet

Wat verderop zit een Brilduiker en bij de trailerhelling zie ik nog zeekoeten, ook niet alledaags. Daarna gaat het huiswaarts na een leuke dag vogels kijken.


 

Homepage | Allerlei | Reisverslagen